31.3.2021

Mistä tunnistaa laadukkaan pellityksen?

Ajankohtaista / Mistä tunnistaa laadukkaan pellityksen?

Rakennuspellitys on tärkeä osa laadukasta rakentamista – näillä vinkeillä tunnistat laadukkaan pellityksen

Rakennuspellitykset mielletään niin olennaiseksi osaksi rakennusten yleisilmettä, että tavallinen tallaaja astuu kynnyslistalle ajattelematta koko asiaa. Rakennusalan ammattilaisen silmäänkin pellitys saattaa sattua vasta sitten, kun se herättää huomiota hyvässä tai pahassa. Rakennuspellityksillä suojataan ja viimeistellään rakennuksia. Laadukkaan rakennuspellityksen tunnistaa monista seikoista – työnjäljen lisäksi myös työtavoista.

Tässä ammattilaisen kuusi vinkkiä laadukkaan rakennuspellityksen tunnistamiseen!

  1. Pellitysratkaisu on rakenteeseen sopiva

Laadukkaan pellityksen ensisijainen tehtävä on suojata rakenteita kosteudelta. Tähän kuuluu myös se, että rakenteen tuulettuminen on otettu oikein huomioon. Lisäksi oikeanlainen pellitysratkaisu sopii rakenteeseen visuaalisesti – sekä muotokielensä että värinsä puolesta. Eli laadukas pellitys on useimmiten huomaamaton, jos sillä ei tarkoituksella haeta tehostevaikutusta. Rakennuspellityksellä voidaan myös muodostaa erinomaisen hienoja arkkitehtonisia yksityiskohtia. Onneksi suunnittelijat osaavat käyttää pellityksiä näinkin!

Lisäksi rakenteeseen sopiva pellitys ottaa huomioon asennuskohteensa elinkaaren. On turhaa laittaa ruostumattomasta teräksestä valmistettua reunalistaa huopakatolle, jonka elinkaaren ajaksi riittää hyvin premium-sarjan väripinnoitettu pelti.

Rakennuspellitykset täytyy aina toteuttaa ohjeiden mukaan. Rakennuslaki ja -asetus ohjaa rakentamista ylimpänä, ja tärkeimmät ohjeet tulevat rakentamismääräyskokoelmasta RYL:stä, RIL:stä ja RT-korteista.

”Rakenteeseen sopiva pellitys
ottaa huomioon
asennuskohteensa elinkaaren” 

  1. Pellitys on hankittu oikeaan aikaan

Rakennuspellitys on merkittävä osa rakennusaikaista kuivaketjua. Hyvissä ajoin tehty hankinta varmistaa, että pellitys voidaan toteuttaa heti kun mahdollista. Näin rakenteet eivät ole tarpeettoman pitkään alttiina säälle.

Lisäksi ammattitaitoinen peltiseppä huomaa pellittää kohdat, jotka täytyy pellittää ennen muiden rakenteiden asennusta julkisivuun. Oikea-aikaisella hankinnalla varmistetaan myös se, että työmaalle löytyy pellittäjät silloin kun tarvitaan.

  1. Pellitys johtaa veden oikeasti pois

Oikein suunniteltu rakennuspellin muotoilu varmistaa sen, ettei vesi pääse valumaan rakenteisiin ja ohjautuu riittävän kauas esimerkiksi ulkoseinästä. Jos pellityksen alla seinässä näkyy jälkiä jatkuvasta valumisesta, tippanokka saattaa olla liian lyhyt tai olematon. Oikein suunnitelluissa ja asennetuissa pellityksissä kallistukset ovat selkeitä ja vievät veden poispäin rakenteista tai haluttuun suuntaan. Myös tuulenpaineen aiheuttama vedennousu tai lumen tunkeutuminen voidaan estää huolella suunnitelluilla detaljeilla.

”Esimerkiksi kuparipeltiä
ei voi kiinnittää teräsruuvilla”

  1. Pellit on kiinnitetty oikeilla kiinnitystarvikkeilla

Oikein kiinnitetyt rakennuspellit suojaavat rakennusta vuosikymmeniä ja siksi kiinnittämisessä täytyy ottaa huomioon monia asioita. Kiinnitys tulee suunnitella siten, että se kestää vähintään tuotteen elinkaaren ajan. Lisäksi on otettava huomion mm. tuulenpaineen aiheuttama kuormitus. Esimerkiksi kerrostalojen yläkerroksissa tuuli voi tuivertaa niin kovasti, että tavallista jämerämpi kiinnitys on tarpeen.

Pellittäjän täytyy tuntea eri metallien yhdistyessä mahdollisuus sähköparin syntymiseen. Esimerkiksi kuparipeltiä ei voi kiinnittää teräsruuvilla. Jalon ja epäjalon metallin yhdistäminen aiheuttaa sähkökemiallista korroosiota.

Joissakin yksityiskohdissa pellityksen kiinnitys liimaamalla on paras vaihtoehto. Näin esimerkiksi sisätiloissa, missä pellityksen mekaaninen kiinnitys pilaa tuotteen ulkonäöllisesti. Hyvin kiinnitetty pelti ei rämise tuulessa ja on siisti ja turvallinen.

  1. Pellitykset ovat turvallisia

Varsinkin ikkunapelleissä näkee liian usein teräviä leikkuusärmiä, jotka voivat olla vaarallisia ihmisille ja jopa lemmikeille. Pellitykset tulee suunnitella siten, että niihin ei jää teräviä kulmia tai leikkaavia särmiä.

Pellitysten turvallisuus tulee arvioida kaikissa rakennuskohteissa erikseen. Esimerkiksi päiväkotien matalalla sijaitsevat ikkunat vaativat erityistä tarkkuutta pellitysten asentajalle. Peltien päät tulee leikata siten, että ne voidaan kääntää ”pehmeäksi”. Tällä tarkoitetaan yleisimmin pellin kääntämistä kaksin kerroin.

  1. Pellit ovat lommottomat ja naarmuttomat

Viimeisen päälle asennetut peltilistat viimeistelevät rakennuksen. Pellitykset ovat merkittävässä osassa, kun rakennuksen viimeistelyn tasoa arvioidaan. Tarkasti valmistetuissa, huolellisesti kuljetetuissa ja asennetuissa tuotteissa ei ole naarmuja ja lommoja. Naarmuttomat pellitykset myös kestävät pitempään.