12.12.2022

Työturvallisuus on kulttuuria ja jatkuvaa kehittämistä

Ajankohtaista / Työturvallisuus on kulttuuria ja jatkuvaa kehittämistä

PetterSteelin työturvallisuus on hyvällä tolalla. Siitä kertoo tuore palkitseminen Itä-Suomen työturvallisimpana aliurakoitsijana rakennusalalla. 

Työturvallisuus lähtee loppujen lopuksi työyhteisön kulttuurista. Raamit turvalliselle työnteolle tulevat määräyksistä ja laeista.

–  Kun yksilöillä on halua ylläpitää ja edistää näitä asioita, työturvallisuus toteutuu parhaiten. Mielestäni PetterSteelillä on päästy tähän kulttuuriin, tuotantopäällikkö Heikki Hintikka sanoo.

– Työturvallisuus on jokaisen asia.

“Palkinto velvoittaa”

– Palkinto myös velvoittaa meitä. Meidän täytyy jatkossakin pitää huolta siitä, että työturvallisuusasiat on hoidettu hyvin, PetterSteelin työpäällikkö Miika Mustonen sanoo.

Viime vuoteen verrattuna työtapaturmia on sattunut koko yhtiössä aiempaa vähemmän. Tämän vuoden puolella vain kaksi tapaturmaa on johtanut osa- tai kokopäiväiseen sairauslomaan. Viime vuonna vastaava luku oli seitsemän.

Työmailla työturvallisuusasiat ovat kiinni myös pääurakoitsijasta, joiden suhtautuminen asiaan saattaa vaihdella paljonkin.

– Onneksi meillä PetterSteelillä on kuitenkin vahva työturvallisuuskulttuuri, joka halutaan pitää talossa korkealla tasolla, Mustonen sanoo.

Tilat ja mestat kunnossa 

PetterSteelin puolitoista vuotta käytössä olleet uudet tuotantotilat on myös satsaus työturvallisuuteen.

– Kyllähän sen huomasi heti, kuinka mukavaa ja turvallista uusissa tiloissa on työskennellä, Hintikka sanoo.

Tilat mahdollistavat työskentelyn sopivan väljästi ja kesähelteellä viilennys helpottaa työntekoa.

Työmailla mestojen vastaanotto luo puitteet turvallisuudelle. Siinä tarkastellaan, onko kaikki valmista rakennuspeltien asennusta varten ja onko niiden turvallinen asentaminen mahdollista. Rakennustelineillä ei sallita ylimääräistä roskaa ja niissä täytyy olla asianmukaiset kaiteet. Jos asiat eivät ole kunnossa, siitä huomautetaan.

– Aliurakoitsijana täytyy osata tarvittaessa jopa kieltäytyä, jos pellityksiä kysytään asentamaan vaikkapa nojatikkaiden varassa, Mustonen sanoo.

PetterSteelin tuotantotilat ovat niin siistit, että niitä on vaikea mieltää teollisuustuotantotiloiksi.

– Siisteys ja järjestys ovat osa työturvallisuutta myös tuotannossa, Hintikka sanoo.

Turvallisuus on tapa

Kertaus on opintojen äiti – myös työturvallisuudessa.

– Välillä työmailla täytyy muistuttaa turvallisuudesta, mutta se kuuluu tavallaan asiaan. Kun epäkohtiin puututaan varhain, tavat eivät pääse yleistymään, Mustonen kertoo.

Myös läheltä piti -tilanteista tehdään työturvallisuusilmoitus. Sen perusteella tutkitaan, miten vastaavia tilanteita voidaan estää jatkossa.

– Kaikki lähtee tapaturmien ennaltaehkäisystä, Hintikka näkee.

Turvallisuutta lisäävät tavat kuten suojavarusteiden ja turvavaljaiden käyttäminen sekä taakkojen turvallinen käsitteleminen tulevat automaatioksi, kun turvallisuusasioita kerrataan ja asiat otetaan puheeksi rakentavassa hengessä.