13.5.2022

Mansikkamaalta työnjohtajaksi – Hermanni Korteniemen innostava uratarina pellitysalan edelläkävijällä

Ajankohtaista / Mansikkamaalta työnjohtajaksi – Hermanni Korteniemen innostava uratarina pellitysalan edelläkävijällä

Vuosi oli 2011. Kaikki kesänsä auringon paahteessa mansikkamaalla huhkinut Hermanni totesi, että kaippa sitä jotain muutakin hommia voisi joskus tehdä.

16-vuotias kuopiolainen tunsi PetterSteelin toimitusjohtajan Petteri Heimosen entuudestaan ja päätti kysyä häneltä töitä.

– Kun hain meille töihin, en tiennyt oikeastaan yhtään mitä PetterSteel tekee. En tiennyt mitään peltilistoista. Kysyin kuitenkin Petteriltä kesätöitä ja loppukeväästä lyötiin lukkoon, että hommia olisi tarjolla, Hermanni taustoittaa.

Urapolku auki

Hermannin ensimmäinen pesti pellitysalan tulevaisuuden uudistajan riveissä oli pakkaushommissa, joista hän eteni pian tuotannon tehtäviin.

Ajan myötä uudet haasteet alkoivat kuitenkin kiinnostaa. Hermanni päätti ottaa asian omiin käsiinsä ja ehdotti Petterille kouluttautumista asentajan töihin oppisopimuksen kautta.

– Ehdotin sitä Petterille ja homma lähti siitä pikkuhiljaa etenemään. Heti alusta oli selvää, että oppisopimuksen alkaessa seuraava askel olisi vakituinen työllistyminen asennuspuolelle, Hermanni kertoo.

Kohti suurempia saappaita

Hermanni suoritti oppisopimuksen kautta asentajan tutkinnon. Kerrytettyään muutaman vuoden kokemusta peltitöistä eteen aukesi upea tilaisuus. Sauma, jota ei voinut jättää käyttämättä.

PetterSteel oli käynnistämässä asennustoimintaa Tampereella. Uusi alue kaipasi vetäjää. Esimiesten katse kohdistui nohevaa asennetta ja luotettavaa työn jälkeä esitelleeseen Hermanniin.

– Tarjolla oli mahdollisesti vähän isompaa roolia. Alusta asti oli sellaista puhetta, että jos saataisiin palkattua tarpeeksi tekijöitä olisi luvassa työnjohtopesti. Aluksi siitä heitettiin lähinnä vain vitsiä, mutta sitten se alkoikin oikeasti kiinnostamaan. Pian muutettiinkin jo Tampereelle ja ryhdyttiin hommiin, Hermanni muistelee.

Vastuu kasvoi hartioiden leventyessä

Työnjohtaminen oli vasta 25-vuotiaalle Hermanni iso harppaus. Kokonaisen asentajien tiimin luotsaaminen oli hyppy tuntemattomaan.

– Siinä oli alussa paljon harjoittelua ja homma oli itsellekin aika uutta. Itse pellityshomma oli kuitenkin todella tuttua, joten siitä se pikkuhiljaa lähti.
Kaikki sujui lopulta mainiosti. Hermannin johtamien asentajien työn jälki oli viimeisen päälle terävää ja hommat valmistuivat mittatarkasti ajallaan.

Menestys poiki uusia tuulia ja entistä enemmän vastuuta Hermannin muutettua takaisin Tampereelta kotikaupunkiinsa Kuopioon. Ympyrä sulkeutui ja alaisten määrä tuplaantui.

– Firman kasvaessa uusia työtehtäviä aukeaa ja nohevilla ja motivoituneilla tekijöillä on mahdollisuus kasvattaa omaa roolia kasvun mukana. Asenne ratkaisee ja työ opettaa, Hermanni vakuuttaa.

Sanojensa mittainen työpaikka

Hermanni kertoo olevansa luonteeltaan ihminen, joka arvostaa luottamusta. Sovituista asioista on pidettävä kiinni, jonka varaan hän on voinut aina laskea jo kymmenvuotisella urallaan PetterSteelillä.

– Isoin pointti minulle meillä on aina ollut se, että PetterSteel on ollut luotettava työnantaja. Sovituista asioista on aina pidetty kiinni. Kaikki asiat tämän lähes 11 vuoden aikana ovat menneet aina hienosti. Muistan jo asentaja-ajoiltani, että kaikista lupauksista on pidetty kiinni.

Hyvällä työilmapiirillä on valtava merkitys jaksamiseen arjessa. Sen tietää myös monelta kantilta PetterSteelin yhteisöä nähnyt työnjohtaja.

– Hyvällä työporukalla on iso merkitys. On iso merkitys, että omalla porukalla on mukava olla töissä ja kaikki tietävät oman roolinsa selkeästi. Meillä on alusta loppuun helposti lähestyttävä organisaatio. Kaikkien kanssa voi istua kahvipöydässä ja jutustella rennosti niitä näitä, Hermanni kehuu.

Sana PetterSteelin mainiosta hengestä on kiirinyt. Moni on päätynyt pellitysten edelläkävijän riveihin kuultuaan savolaisten rennon lupsakasta meiningistä.

– Suosittelisin PetterSteeliä ehdottomasti muillekin. Meille on tullut vuosien varrella töihin monia omiakin kavereita, jotka ovat kiinnostuneet hommista meillä. Useat heistä ovat meillä edelleen.