Mistä tunnistaa laadukkaan pellityksen?

Rakennuspellitys on tärkeä osa laadukasta rakentamista – näillä vinkeillä tunnistat laadukkaan pellityksen

Rakennuspellitykset mielletään niin olennaiseksi osaksi rakennusten yleisilmettä, että tavallinen tallaaja astuu kynnyslistalle ajattelematta koko asiaa. Rakennusalan ammattilaisen silmäänkin pellitys saattaa sattua vasta sitten, kun se herättää huomiota hyvässä tai pahassa. Rakennuspellityksillä suojataan ja viimeistellään rakennuksia. Laadukkaan rakennuspellityksen tunnistaa monista seikoista – työnjäljen lisäksi myös työtavoista.

Tässä ammattilaisen kuusi vinkkiä laadukkaan rakennuspellityksen tunnistamiseen!

  1. Pellitysratkaisu on rakenteeseen sopiva

Laadukkaan pellityksen ensisijainen tehtävä on suojata rakenteita kosteudelta. Tähän kuuluu myös se, että rakenteen tuulettuminen on otettu oikein huomioon. Lisäksi oikeanlainen pellitysratkaisu sopii rakenteeseen visuaalisesti – sekä muotokielensä että värinsä puolesta. Eli laadukas pellitys on useimmiten huomaamaton, jos sillä ei tarkoituksella haeta tehostevaikutusta. Rakennuspellityksellä voidaan myös muodostaa erinomaisen hienoja arkkitehtonisia yksityiskohtia. Onneksi suunnittelijat osaavat käyttää pellityksiä näinkin!

Lisäksi rakenteeseen sopiva pellitys ottaa huomioon asennuskohteensa elinkaaren. On turhaa laittaa ruostumattomasta teräksestä valmistettua reunalistaa huopakatolle, jonka elinkaaren ajaksi riittää hyvin premium-sarjan väripinnoitettu pelti.

Rakennuspellitykset täytyy aina toteuttaa ohjeiden mukaan. Rakennuslaki ja -asetus ohjaa rakentamista ylimpänä, ja tärkeimmät ohjeet tulevat rakentamismääräyskokoelmasta RYL:stä, RIL:stä ja RT-korteista.

”Rakenteeseen sopiva pellitys
ottaa huomioon
asennuskohteensa elinkaaren” 

  1. Pellitys on hankittu oikeaan aikaan

Rakennuspellitys on merkittävä osa rakennusaikaista kuivaketjua. Hyvissä ajoin tehty hankinta varmistaa, että pellitys voidaan toteuttaa heti kun mahdollista. Näin rakenteet eivät ole tarpeettoman pitkään alttiina säälle.

Lisäksi ammattitaitoinen peltiseppä huomaa pellittää kohdat, jotka täytyy pellittää ennen muiden rakenteiden asennusta julkisivuun. Oikea-aikaisella hankinnalla varmistetaan myös se, että työmaalle löytyy pellittäjät silloin kun tarvitaan.

  1. Pellitys johtaa veden oikeasti pois

Oikein suunniteltu rakennuspellin muotoilu varmistaa sen, ettei vesi pääse valumaan rakenteisiin ja ohjautuu riittävän kauas esimerkiksi ulkoseinästä. Jos pellityksen alla seinässä näkyy jälkiä jatkuvasta valumisesta, tippanokka saattaa olla liian lyhyt tai olematon. Oikein suunnitelluissa ja asennetuissa pellityksissä kallistukset ovat selkeitä ja vievät veden poispäin rakenteista tai haluttuun suuntaan. Myös tuulenpaineen aiheuttama vedennousu tai lumen tunkeutuminen voidaan estää huolella suunnitelluilla detaljeilla.

”Esimerkiksi kuparipeltiä
ei voi kiinnittää teräsruuvilla”

  1. Pellit on kiinnitetty oikeilla kiinnitystarvikkeilla

Oikein kiinnitetyt rakennuspellit suojaavat rakennusta vuosikymmeniä ja siksi kiinnittämisessä täytyy ottaa huomioon monia asioita. Kiinnitys tulee suunnitella siten, että se kestää vähintään tuotteen elinkaaren ajan. Lisäksi on otettava huomion mm. tuulenpaineen aiheuttama kuormitus. Esimerkiksi kerrostalojen yläkerroksissa tuuli voi tuivertaa niin kovasti, että tavallista jämerämpi kiinnitys on tarpeen.

Pellittäjän täytyy tuntea eri metallien yhdistyessä mahdollisuus sähköparin syntymiseen. Esimerkiksi kuparipeltiä ei voi kiinnittää teräsruuvilla. Jalon ja epäjalon metallin yhdistäminen aiheuttaa sähkökemiallista korroosiota.

Joissakin yksityiskohdissa pellityksen kiinnitys liimaamalla on paras vaihtoehto. Näin esimerkiksi sisätiloissa, missä pellityksen mekaaninen kiinnitys pilaa tuotteen ulkonäöllisesti. Hyvin kiinnitetty pelti ei rämise tuulessa ja on siisti ja turvallinen.

  1. Pellitykset ovat turvallisia

Varsinkin ikkunapelleissä näkee liian usein teräviä leikkuusärmiä, jotka voivat olla vaarallisia ihmisille ja jopa lemmikeille. Pellitykset tulee suunnitella siten, että niihin ei jää teräviä kulmia tai leikkaavia särmiä.

Pellitysten turvallisuus tulee arvioida kaikissa rakennuskohteissa erikseen. Esimerkiksi päiväkotien matalalla sijaitsevat ikkunat vaativat erityistä tarkkuutta pellitysten asentajalle. Peltien päät tulee leikata siten, että ne voidaan kääntää ”pehmeäksi”. Tällä tarkoitetaan yleisimmin pellin kääntämistä kaksin kerroin.

  1. Pellit ovat lommottomat ja naarmuttomat

Viimeisen päälle asennetut peltilistat viimeistelevät rakennuksen. Pellitykset ovat merkittävässä osassa, kun rakennuksen viimeistelyn tasoa arvioidaan. Tarkasti valmistetuissa, huolellisesti kuljetetuissa ja asennetuissa tuotteissa ei ole naarmuja ja lommoja. Naarmuttomat pellitykset myös kestävät pitempään.

Asiakaskokemus: Lohjan Teollisuuskatot Oy

Lohjan Teollisuuskatot on valtakunnallisesti toimiva vesikattojen tekemiseen keskittynyt yritys. Kattotöitä toteutetaan niin uudis- kuin saneerauskohteisiinkin aina liikekeskuksista maatalouden tuotantolaitoksiin. Tarvittavat peltituotteet kattotöitä varten toimittaa PetterSteel. Lohjan Teollisuuskattojen Tomi Norrby on ollut tyytyväinen PetterSteelin toimintaan. Erityistä kiitosta PetterSteel saa nopeista toimitusajoistaan sekä toimivasta logistiikastaan.

Lohjan Teollisuuskatot on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1994. Yrityksen perusti nykyisen toimitusjohtajan, Tomi Norrbyn, isä. Ympäri Suomea toteutettavien kattoprojektien kohteet vaihtelevat liikekeskuksista ja jäähalleista aina maatalouden sekä teollisuuden tuotantolaitoksiin.

– PetterSteelin kanssa olemme tehneet yhteistyötä nyt ehkä noin kaksi vuotta, Tomi kertoo.

“Toimitusajat ovat olleet ihan käsittämättömän nopeita”

omi vastaa työssään muun muassa materiaalien toimittajien kanssa toimimisesta. PetterSteelistä hän kuuli ensimmäistä kertaa eräältä rakennusliikkeeltä, joka kehui PetterSteelin toimintaa ja nopeita, jopa seuraavana päivänä työmaalle saatavia toimituksia.

– Vähän naureskelin siinä, että ei Suomessa pysty kukaan sellaiseen. Kuitenkin sen verran siitä kiinnostuttiin, että lähdettiin selvittämään asiaa. Otimme yhteyttä heihin, että kokeillaan, miten se lähtee siitä liikenteeseen. Ja no, itse asiassa yllätyttiin kyllä tosi positiivisesti – palvelu on ollut hyvää, toimitusajat ovat olleet ihan käsittämättömän nopeita, kaikki tavarat on pakattu hyvin ja toimitukset ovat olleet täsmällisiä, Tomi kertoo.

Aikaisempiin toimittajiin verrattuna ovat peltien toimitusajat tipahtaneet PetterSteelin myötä viikoista tai isompien määrien osalta jopa muutamista kuukausista muutamaan päivään. Parhaimmillaan tekstiviesti toimituksen lähtemisestä on tullut Tomille muutaman tunnin kuluttua tilauksen tekemisestä.

– Se on kyllä ihan käsittämätöntä, miten joku on saanut hiottua sen logistiikan niin hyvin!

Tilaukset mittojen mukaan ilman arvailua

Lohjan Teollisuuskatot ostaa PetterSteeliltä vesikattoprojekteihin kaikkia sellaisia peltejä, jotka vesikattorakentamisessa perinteisesti kuuluvat urakoitsijan toimituslaajuuteen. Tomin mukaan yhteistyön aikana on ollut vain pari sellaista kertaa, jolloin toimituksissa on ollut joitakin pieniä virheitä. Nämäkin tilanteet on hänen mielestään hoidettu PetterSteelin puolelta hyvin.

– Korvaavat tuotteet toimitettu hyvin nopeasti! Näiden peltitoimitusten takia ei ole tullut mitään viivästyksiä missään meidän työmailla, Tomi kiittelee.

Iso osa tilattavista pelleistä on esimerkiksi valmista vakiolistaa, jota voi tilata tarvittavan metrimäärän sopivan kokoisissa pätkissä. Lohjan Teollisuuskatoilla on kuitenkin myös haastavampia projekteja, joista he eivät voi etukäteen tietää, millaisia ja minkä mittaisia peltejä tarvitaan. Tällöin mitat on otettava työmaalla itse.

Aiempien toimittajien kanssa tilaukset tehtiin pitkien toimitusaikojen vuoksi Tomin sanoin “parhaan arvauksen mukaan”, jolloin virheen sattuessa oli työmaalla vääränlaista peltiä ja uutta peltiä jouduttiin tilaamaan kiireellä. Nopeiden toimitusten ansiosta voidaan mitat ottaa ensin rauhassa työmaalla ja tehdä tilaus vasta sen jälkeen. Toimitukset nopeuttavat myös yrityksen kassavirran pyörimistä, kun projektit saadaan tuloutettua nopeasti.

“Me olemme olleet todella tyytyväisiä kaikkeen!”

Nopeiden toimitusten ja toimivan logistiikan lisäksi PetterSteel saa kiitosta myös kilpailukykyisestä hinnastaan, asiantuntevasta asiakaspalvelustaan sekä tuotteiden hyvästä laadusta.

– PetterSteelillä on myös oma asennuspalvelu, joten heillä on myöskin kokemusta todella monenlaisista pellityksistä. Jos meillä on joku vähän hankalampi paikka ja mietimme, että mitenkähän tämä kannattaisi tehdä, niin olemme voineet ottaa heihin yhteyttä ja saaneet apua peltisuunnittelussa. Tämä ei toki ole mikään välttämätön palvelu, mutta kyllähän se on ihan mukavaa, että saa aina jonkinnäköisen mielipiteen asiasta, Tomi kuvailee.

– Me olemme olleet todella tyytyväisiä kaikkeen!